Werkuren berekenen: welke tools gebruiken?

Het bijhouden van gewerkte uren is geen eenvoudige taak voor managers en werknemers. Daarom is het essentieel om over de juiste tools te beschikken. In dit artikel geven we een overzicht van verschillende methoden om werkuren te berekenen!

Werkuren berekenen

Het correct bijhouden van werkuren is van groot belang, zowel voor werknemers als voor werkgevers. Dit zorgt voor een nauwkeurige verloning van gewerkte tijd. Het maakt het mogelijk om overuren op de juiste manier te registreren.

Tools voor het berekenen van uren

Op papier

Hoewel minder gebruikelijk vanwege mogelijke fouten, is papier een optie die weinig investering vereist.

Uren optellen in Excel

In kleine bedrijven wordt er nog vaak gebruikt gemaakt van Excel. Excel is nog een handige oplossing om werkuren snel bij elkaar te kunnen optellen. Het vraagt wel veel handmatige aanpassingen door de HR-verantwoordelijke en wordt daardoor minder en minder gebruikt.

Tijdregistratiesoftware

Een software voor tijdregistratie is veel handiger dan Excel of een Google-spreadsheet in te vullen. Het biedt een automatische manier om uren en minuten op te tellen.

Deze gegevens kunnen dan ook eenvoudig worden doorgestuurd naar een sociaal secretariaat. Wat het proces van loonuitbetalingen vereenvoudigt en versnelt.

Overschrijdingen in het aantal uren en overuren kunnen gemeld worden. Zo kan de manager de uren dagelijks onder controle houden.

Het aantal gewerkte uren per dag of per maand of tussen twee datums kunnen geraadpleegd worden.

Het heeft ook als voordeel om op de hoogte te blijven van aan- en afwezigheden. Geolocalisatie is een optie voor medewerkers die vanop afstand werken of die vaak in verplaatsing zijn.

Een online software of app is een ideale tool om de uren online te berekenen. Een toegankelijke oplossing geeft dan ook de mogelijkheid om de uren teller raad te plegen.

Waarom een tijdregistratiesysteem gebruiken

  • Uren uitrekenen of urencalculatie uitvoeren op de juiste manier
  • het totaal aantal uren moet kloppen in geval van facturatie van uw klanten
  • uw werknemers moeten het juiste aantal uren uitbetaald krijgen
  • brengt meer efficiëntie op de werkvloer
  • gemakkelijk toegankelijk
  • online tijdregistratietool bruikbaar
  • een plaats voor het plannen en het opvolgen van de werkuren
  • link met het sociaal secretariaat
  • mogelijke afwezigheidsbeheer
  • teller voor aantal vakantiedagen
  • geen behoefte meer aan vakantie uren te berekenen of vakantiedagen te berekenen
  • duidelijk overzicht: uur per week
  • geen behoefte meer aan uren te berekenen in excel
  • rapporten genereren in alle eenvoud

Kelio: meer dan alleen urenregistratie

De HRIS van Kelio is een moduleerbare software voor groot en kleine bedrijven. De software past zich aan tot de behoeften van elke organisatie. Het een tool die voor al meer dan 30 jaar wereldwijd wordt gebruikt. Van tijdregistratie tot personeelsbeheer, zijn er zeker veel handige tools die u tijd zullen laten besparen.

Daarnaast is het dan ook gedaan met het optellen van uren in Excel!

Ontdek Kelio, aarzel zeker niet om een gratis en toegepaste demo te vragen!

Gelijkaardige blogartikelen

Naar meer flexibiliteit voor bedrijven: Arizona herziet de werkorganisatie

Op 31 januari 2025 nam België kennis van het regeringsakkoord van de Arizona-coalitie. In de aangekondigde maatregelen geven de N-VA, CD&V, de MR, Les Engagés, en Vooruit een centrale plaats aan de evoluties in de professionele wereld. Onder de waargenomen trends zal flexibiliteit waarschijnlijk een grotere rol spelen in de invulling van werktijd en het beheer van human resources. Glijdende werkuren, overuren, flexibele verloning of flexi-jobs: ontdek de adviezen van de experts van Kelio en bereid uw bedrijf voor op de flexibiliteitsmaatregelen van de Arizona-regering.

Werken op zondagen en feestdagen: wat zegt de wet?

Heel wat ondernemingen zijn open op zon- en feestdagen. Toch is dit niet zomaar mogelijk. In België is het werken op zon- en feestdagen namelijk strikt geregeld in de wet. De hr-experts van Kelio vatten de belangrijkste regels voor u samen, zodat u als werkgever weet wat mogelijk is.

Hoeveel is de minimale pauzetijd voor werknemers?

Arbeiders en bedienden die meer dan zes uur aan één stuk werken, moeten minstens een kwartier pauze nemen. Daarnaast moet er tussen twee arbeidsprestaties minstens 11 uur rusttijd zitten. Het gaat hierbij steeds om minima: veel cao’s leggen standaard langere pauzetijden op en ook als werkgever bent u vrij om af te wijken van de minimale rusttijden. Hoe dat werkt, leggen de hr-experten van Kelio hieronder uit. We bespreken ook enkele uitzonderingen.